9 Eylül 2016 Cuma

Yerli Rüzgar Türbinlerinin Gelişmesinde Anahtar Sektör 'PM Alternatör'


Rüzgar Türbinlerinde Alternatör, Dişli Kutusu ve Sabit Mıknatıslı (PM Alternator) Kullanımı

Rüzgar türbini sektörü üreticilerinin Türkiye kısıtlı büyümesinin en büyük sebebi alternatör sektörünün bir alana kanalize olması ve bu alanda büyümelerini gerçekleştirmek istemesinden kaynaklanmaktadır.

Sabit mıknatıslı, doğrudan sürücülü, doğrudan tahrikli gibi isimler bulunan, asıl adının Permament Magnet yani sabit mıknatıslı olan PM Alternatör sektörü Türkiye için gelişmesine 'çok gerek' olmadığı bir alan gözüyle bakılıyor. 

Nitekim Çin her konuda olduğu gibi bu alanda da Dünya'da üretim lider konumunda. PM Alternatör konusunda Türkiye'nin üretim gerçekleştirmemesi veya 'hatır' ilişkilerine dayalı rica üzerine ürünler yapılması sektörde ne bir kaliteyi hedeflemektedir ne de bir sürdürülebilirliği.

Türkiye'nin en büyük problemi olan sürdürülebilirlik sorunu malasef alternatör sektöründe de devam ediyor. Her işe büyük bir heyecanla başladığımız üretim maceralarımız nitekim istenilen başarı elde edilmeyince bırakılıyor. Çin bu anlamada çok büyük işletmelerde, kendi ticari bölgelerinde ürün bazlı profesyonelleşme işlemleri gerçekleştiriyor. Yani Çin'de bir bölgede 'alternatör' fabrikası alanında yatırım yapmanız konusunda sizi doğrudan yönlendiriyorlar. Ezbere yatırım hikayeleri ve havadan gelen paralarla yatırım yapılmıyor. İş başından sonuna kadar planlı ve programlı olunca sonunda arada tökezlemelerde olsa başarı geliyor.
En büyük algı yanılgısı Çin Mallarının kalitesizliği yönünde. Çin'de üretim yaptıran firmalar aynı fabrikadan 3 - 4 kalitede malzeme alabiliyorlar. Yani çok kalitesiz ürün, kalitesiz ürün, orta kalitede ürün ve çok kaliteli ürün alabiliyorlar. Bunlar tamamen üretim yaptıracak kişinin sermayesi ile ilişkili. 

İlk başta düzeltmemiz gereken yanlış bu. Çin'de çok kaliteli üretimler yapılıyor; keşke bizim ülkemizde de yapılsa. 

Halbes enerji olarak, rüzgar türbinlerinde yaşadığımız en temel sorun alternatör temini. Bundan bir önceki nesilde olan 'dişli kutulu' sistem dediğimiz alternator + dişli kutulu sistem ile rüzgar türbinlerinin verimliliği bir adım geride kalmaktadır; ancak ülkemizde bunun dışında bir sistemin yapılması 10kW ve üzerinde pek mümkün değildir.

Bütün elektrik malzemelerinin yabancı marka olması rüzgar türbinlerinde kullanılan malzemelerin yüzde bakımından küçük görünse bile emniyet açısından oldukça önemlidir. Nitekim bu parçaların yerli olarak temin edilebilmesi maalesef mümkün değildir. 

Halbes rüzgar türbinleri üreticisi olarak Türkiye'de ilkleri yapmak için çok uğraşıyoruz. Sistemlerin daima ve kaliteli olarak çalışabilmesi için bütün know-how'umuzu kullanıyoruz. Türkiye'de henüz bu sistemin oturmamış olması ve zaman içinde oturabilmesi şu anda sanayi anlayışı içerisinde mümkün değildir.

Devletin bu anlamda oluşturduğu imkanlar oldukça verimlidir. Konuyla ilgili tarafların buralarda yerine ve doğru yatırımla sektörün büyümesi için çalışma yapması gerekmektedir. 

PM alternatörlerin bir garajda yapılmadan, ciddi bir üretim politikası içinde çalışma yapması gerekmektedir. Türkiye bu anlamda yabancı firmaların fason üretimlerini yapan bir anlayışın dışına çıkmalı. Kanat fabrikaları oldukça eski ve basit bir teknolojiyi tamamen emek dayalı bir anlayışla getirmektedir.

Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye asıl getirmesi gereken kanat yapımı değil aksine alternatör yapımı, otomasyon yapımı ve bunların elektriksel aksamların üretimleri olmalıdır. Bugün en kaliteli alman mallarının bile Çin'de üretim yaptığının altını çizmekte fayda olacaktır. 

Nitekim üretim politikalarımızda ciddi revizeler yapılmazsa, Türkiye'nin sanayi anlamında gerisinde olduğumuz üretim konjektörünün daha da gerisinde kaldığımız görülecektir.

Halbes enerji olarak, oldukça karışık ve son derece alt yapı gerektiren bir sektörde bulunmanın heyecanı ve zorluğunu yaşıyoruz.

Sektöre getirdiğimiz yeni ciddi bakış açısının çok yakın zamanda daha büyük sükseler getireceğini biliyoruz. Bu konuda bizi takip etmeniz ve yaptığımız çalışmaları yakından izlemenizi rica ediyoruz sizlerden.

Halbes rüzgar türbinleri ile sektörde adını duyurmaya devam edecektir.

Halbes Rüzgar Türbinleri hakkında, detaylı bilgi almak için lütfen bizimle iletişime geçin.  



Teklif almak için: info@halbes.com
İletişim: 0312 865 10 12 - 13
0533 142 21 01

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Katkıda bulunanlar

Bize Ulaşın

Ad

E-posta *

Mesaj *