24 Haziran 2016 Cuma

RÜZGAR ENERJİSİ, TÜRKİYE'NİN DURUMU VE TEDAŞ'IN TİP TEST BELGESİ



Halbes rüzgar türbinlerinin imalatını ihtiyaca göre şekillendirmekle beraber, standart ve en çok talep edilen ürünümüz olan 20kW'lık rüzgar türbinleri ile ortalama ayda 4 Bin TL elektrik faturanızdan, rüzgar hızına göre yüzde 50 - 90 arasında tasarruf edebilirsiniz.

Rüzgar hızı Türkiye'nin birçok noktasında farklılık göstermekle beraber tek bir gerçek vardır. Türkiye rüzgar enerjisine uygun bir konumdadır. Yaklaşık 2 yıl kadar önce ilk bizim söylemeye başladığımız ve kıyasını Türkiye'nin önde gelen yöneticilerine de anlattığımız bu aksiyon aşağıdaki başlıkları içeriyor: 

- Rüzgar türbinlerinin kurulması için Anadolu'nun rüzgar elverişli değildir yalanı.
Evet baştan aşağı bir kandırmacadır. Türkiye'nin oturmamış elektrik sistemi, elektriksiz alanların bulunması tabi ki her zaman olduğu gibi 'dış güçlerin istediği' bir konuydu. Çünkü bu topraklarda elektriksiz kalmak demek güçsüz kalmak, geri kalmak demekti. Onun için hala devam eden bu keşmekeş eskiye göre azaldı; ama hala devam ediyor.

TEDAŞ'IN KESİN KABUL İÇİN TİP TEST SERTİFİKASI İSTEMESİ


Tip Test sertifikasını yurt dışı akredite olmuş laboratuvarlarda analizlerini ve kabülünü istemektedir. Öyle ki, bu sektörde bu şartlarda küçük, orta hatta büyük firmaların barınamayacağı anlamına gelmektedir. Çünkü bu öyle bir belge ki, Türkiye'nin şu andaki standartlarda bunu karşılayabilecek ne teknoloji altyapısı mevcut ne de bunun için yeterli bir kuruluş var. Yine tam bu noktada söylemek gerekiyor ki, çok şükür TSE var. TSE'de olmasa Türk Sanayicisi, yabancı akreditasyonlu çalışan sözüm ona 'Belgelendirme- Paralandırma' kuruluşlarından geçilmeyecek. 

Öylesine sahtekar ve dolandırıcı gözüyle bakıyoruz ki birbirimize, Türkiye'de bütün işleri yapan insanlar dolandırıcı ve sahtekar. Devlet kurumlarının istediği sertifikasyon sadece yurt dışı işlemlerle ve milyon Euro'lar harcıyarak yapılabilecek işlemler. Hadi bu kadar para ayırdınız, sadece bir tipte rüzgar türbinin belge alabilmesi yaklaşık 1milyon Euro. Türkiye standartlarında bunu yerel olanaklarla yaparlarsa fiyat yaklaşık 200.000 Euro. 

TÜRKİYE'DE BELGELENDİRME İŞİNİ KİM YAPIYOR?

Türkiye'de belgelendirme işini en üstte TSE yapıyor. TSE kendi içerisinde işleyişi iyi bile denilebilir; ancak onlarda çok yetersiz. Bütçe yokluğu ve iş yoğunluğu, sürekli standart çevirmekten ve yeniyi kaçırmaktan olacak ki ağır kalıyorlar. Yine de her şeye rağmen TSE'yi ALLAH başımızdan eksik etmesin. Bakın TSE olmasa bir tane sanayi iş yapamaz Türkiye'de. Bunu da bu kadar net söyleyebiliriz. TSE'nin dışında belgelendirme işini bir çok paravan şirket yapıyor. Bugün ceza yiyen bir firma yarın başka bir isimle açıp devam edebiliyor(du). Artık TÜRKAK denetimleri ve yabancı akreditasyonlu firmalara olan güvenin artması, bu tip sertifikaların adeta bir paçavra olarak görülmesine neden olmaya başladı ki, bu kalitesiz ürünlerinin önüne geçmek için gereken sadece bir adım. Bu tek başına yeterli değil, denetim ve kontrol mekanizmasının devletin bütün bölümlerinde olduğu gibi bir kişide değil, hiyerarşik kontrol mekanizmasına göre yapılandırılması ve uygulanması gerekiyor.

Rüzgar hızından bahsederken Türkiye'nin içinde bulunduğu duruma değindik. Türkiye Dünya'nın en verimli ülkelerinden birisidir. Teknolojiyi artık tüketmek yerine üretmenin vakti geldi. Devlet sembolik desteklerle bu işten elini çeksin, en azında reklam yapmasın. Yok ille de olacağım diyorsa, gerçekten sanayicisine ve üreticisine gereken desteği gerektiği kadar, sektörüne göre versin. Bugün bazı çevrelere göre yerli res projelerinde milyonlarca liralar çarçur ediliyor. Türkiye'nin zengin olduğunu buralardan görünce açıkçası çok memnun olduk denilemez.

Bizler kendi imkanlarıyla üretim yapan, yaptıklarını yine kısıtlı şartlarda satmaya çalışan, her daim profesyonelliği elinden bırakmadan çalışan, işini severek yapan vatan sever insanlarız. Lütfen bu yazıların ilgili yerlere ulaşması durumunda,

YAKINDA- - - TİP TEST SERTİFİKASI NASIL ALINIR?


Teklif almak için: info@halbes.com
İletişim: 0312 865 10 12 - 13
0533 142 21 01


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Katkıda bulunanlar

Bize Ulaşın

Ad

E-posta *

Mesaj *